Een eigen bedrijf beginnen zonder geldWil jij een eigen bedrijf beginnen zonder geld? Ben je een ondernemend type? Denk je een goed idee te hebben? Of heb je een enorme passie voor een bepaald onderwerp? In dat geval is het wellicht verstandig om eens naar het starten van een eigen onderneming te kijken.

Je bent absoluut niet de enige die ondernemer is of daar interesse in heeft. Nee, in de afgelopen jaren is een ongelooflijke stijging van het aantal ZZP’ers te zien. Ondernemerschap heeft enkele zwaarwegende voordelen, maar het is uiteraard niet de bedoeling dat je de nadelen uit het oog verliest. Ook ondernemerschap brengt namelijk enkele nadelen met zich mee.

 

Niet alle ZZP’ers starten met een bepaalde investering. Sterker nog; veel ZZP’ers starten zelfs zonder geld. Dit is tegenwoordig mogelijk, onder andere dankzij alle technologische ontwikkelingen. Je kunt namelijk zelf, zonder enige technische kennis, een website voor je bedrijf maken. Dit bespaart je weer een hoop geld gedurende de opstartfase.

In dit artikel is de belangrijkste vraag: hoe kan je een eigen bedrijf beginnen zonder geld? Wij hebben enkele handige tips voor jou op een rijtje gezet.

 

Wees niet bang om een eigen bedrijf te beginnen zonder geld

 

Het eerste wat we jou mee willen geven, is het volgende: wees niet bang voor de toekomst. Als je vol passie en overgave je eigen onderneming start, ga je vanzelf resultaat zien. Het draait hierbij wel om geduld, doorzettingsvermogen en lef. Durf risico’s te nemen. Durf onderuit te gaan. Wie drie keer valt, staat ook weer drie keer op. Nadien kom je alleen maar sterker terug.

Met een eigen onderneming ben je in staat om je eigen leven te leiden. Je kunt je tijd zelf invullen, maar onderschat dit niet. Veel ondernemers zijn ook ’s avonds en in het weekend nog aan het werk.

Als je geen geld hebt, is het in ieder geval mogelijk om een eigen onderneming te starten. De tijd is voorbij dat je bij een bank je handje op moet houden. Dat is allemaal verleden tijd. Het enige wat je nu nog nodig hebt, is een goed idee, doorzettingsvermogen, passie en lef. De wereld ligt aan jouw voeten, zelfs als je geen liquide middelen hebt om een bedrijf te starten.

Hieronder kan je enkele handige tips vinden met betrekking tot het starten van een eigen bedrijf. We hebben daarbij de focus gelegd op het gebrek aan geld. Gelukkig kan je middels creatieve oplossingen alsnog probleemloos een onderneming starten. De hoop is uiteraard dat het geld nadien op jouw bankrekening binnen stroomt!

 

Een eigen bedrijf berginnen zonder geld

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

 

Je kunt niet van de één op de andere dag bepalen om te stoppen met je normale baan en te starten met je eigen onderneming. Nee, een goede voorbereiding speelt hierbij een cruciale rol. Je moet namelijk eerst bepalen waar jouw bedrijf zich op gaat richten. Vervolgens is het noodzaak, middels een marktonderzoek, om te kijken of er genoeg vraag is naar datgene wat je aanbiedt.

Onze tip is dan ook om je voldoende te verdiepen in je plan en de desbetreffende markt. Ben je bijvoorbeeld voornemens om een schoonheidssalon op te starten? Kijk of er bij jou in de buurt niet al een overschot aan schoonheidssalon is. Heb je het idee om als tekstschrijver aan de slag te gaan? Bedenk dan of je hier genoeg kwaliteiten voor hebt én of je eventueel een bepaalde specialisme hebt. Moraal van het verhaal: ga niet van de hak op de tak en plan de stap naar het starten van een eigen onderneming goed.

 

Maak een ondernemingsplan

 

In navolging op bovenstaande tip; maak een ondernemingsplan. In een ondernemingsplan kan je duidelijk neerzetten wat je ambitie is, wat je exact gaat doen en hoe je dit denkt te gaan doen. Ook is het van belang om een financiële begroting te maken in dit ondernemingsplan. Op basis van die begroting kan je kijken of je na een bepaalde periode al voldoende geld kunt verdienen.

Als je het ondernemingsplan gemaakt hebt, is het aan te raden om dit voor te leggen aan je vrienden of familie. Zij kunnen wellicht fouten in je plan vinden of kritische vragen stellen.

 

Voorkom onnodige uitgaven

 

Als je voornemens bent om een onderneming te starten, heb je niet al te veel liquide middelen nodig. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort onderneming. Als je een webshop gaat starten, heb je uiteraard een voorraad nodig. Maar, dat kan je ook opvangen door bijvoorbeeld met een affiliatie campagne of met dropshipping aan de gang te gaan.

In de opstartfase is het echter ook erg belangrijk om onnodige uitgaven te beperken. Het is niet direct noodzakelijk om een duur kantoor te huren of om een nieuwe laptop aan te schaffen. Nee, start vanaf de basis en probeer jezelf van daaruit verder op te werken.

 

Een eigen bedrijf beginnen zonder geld

 

Maak gebruik van het internet

 

Als je zonder geld een eigen onderneming wilt starten, kan je op een optimale manier gebruik van het internet maken. Het internet is namelijk tegenwoordig de uitgewezen plek om reclame te maken en nieuwe opdrachten te verkrijgen. Het maken van reclame hoeft ook geen geld te kosten. Nee, meng je op fora of in Facebook groepen waar jouw dienstverlening betrekking op heeft.

Als je eenmaal orders gescoord hebt, kan je altijd nog bepalen om met betaalde reclame te starten. Het draait bij het starten van een onderneming zonder geld grotendeels om het internet. Het internet is een ongelooflijke laagdrempelige manier om van start te gaan met je onderneming.

 

Wees creatief als je een bedrijf wilt beginnen zonder geld

 

Indien je echt geen geld tot je beschikking hebt, is het aan te raden om creatief om te gaan. In de basis moet de gedachtegang achter je onderneming al creatief zijn. Waarom ga jij toegevoegde waarde leveren? Wat is jouw toegevoegde waarde? Op welke manier kan je deze toegevoegde waarde leveren? Probeer dergelijke vragen op een creatieve manier in te vullen.

Er is namelijk altijd vraag naar een creatieve gedachtegang. Veel succesvolle bedrijven zijn dan ook gestart met een creatieve geest en zonder geld.

 

Share This