Deze tekst gaat niet over het ankeren van een boot. Nee, we houden ons opnieuw bezig met online marketing. Als je aan de slag gaat met je website, is SEO een belangrijk onderdeel dat je eigenlijk niet kunt overslaan. Het gebruik van ankerteksten is een belangrijke schakel in dit geheel.

Zo hebben ankerteksten, ook wel anchorteksten genoemd, een positief effect op de ranking binnen de zoekmachine van Google. Ook dient het als navigatie. Je laat je bezoekers zien waar je website over gaat en of deze interessant is voor de doelgroep. In dit artikel bespreken we wat ankerteksten zijn en waarom deze belangrijk zijn voor je website.

Wat zijn ankerteksten?

Ben je geen doorgewinterde internetgebruiker? Misschien breekt het zweet je op dit moment uit. Je hebt hoogstwaarschijnlijk geen ervaring met online marketing.  Daarbij kan SEO als een ingewikkelde wiskundeformule klinken. Je hoeft je geen zorgen te maken. We beginnen allereerst bij het begin.

Wat zijn ankerteksten precies? Ankerteksten zijn teksten, die gekoppeld zijn aan een andere pagina. Dit kan een internetpagina op je eigen website zijn, maar ook een externe bron. Als je weet wat linkbuilding is, klinkt dit je bekend in de oren. Nu draait het bij ankerteksten wel om de juiste verwijzingen. Dit is de manier om het beste resultaat te creëren.

Zo is het bij ankerteksten belangrijk, dat het gelinkte woord verwijst naar een pagina met hetzelfde zoekwoord dat in de URL is verwerkt. We kunnen ankerteksten dus vergelijken met een navigatie. De ankerteksten geven de juiste richting en bestemming aan je lezers. Niet alleen aan je lezers, maar ook aan Google. Deze slimme zoekmachine kan je website daarvoor belonen. Daar gaan we in het restant van dit artikel verder op inzoomen.

Wat is de betekenis van ankerteksten?

Waarom zijn ankerteksten belangrijk?

Nu zijn ankerteksten belangrijker dan je denkt. We geven in het onderstaande overzicht aan, waarom ankerteksten een aanwinst zijn voor je website. Als je nog geen website hebt, is het eveneens interessant om je alvast voor te bereiden:

  • Toegankelijkheid voor lezers. Door de zoekwoorden in te zetten als ankerteksten, komen je lezers er snel genoeg achter waar je website voor dient en welk onderwerp de link weergeeft. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid van je websites. Hier hechten bezoekers veel waarde aan.
  • Beloning van Google. Met ankerteksten geef je niet alleen je bezoekers richting, maar ook Google. Hierdoor kan Google beter inschatten waar je website over gaat en of deze betrouwbaar is. Dit wordt vervolgens beloond met een hogere ranking binnen de zoekmachine. Een hogere positie, betekent naamsbekendheid en grotere bezoekersaantallen.
  • Onderdeel van SEO. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) zorgt voor een goede vindbaarheid van je website. Ankerteksten zijn een belangrijk onderdeel. Hiermee maak je je SEO-strategie compleet en dat kan zijn vruchten afwerpen.

Hoe meer ankerteksten, hoe beter. Misschien deel je deze gedachten. Toch willen we deze opvatting ontkrachten. Je kunt namelijk té veel ankerteksten gebruiken op je site. Dit staat bekend als “over optimalisatie”. Gebruik je te veel links, dan kan Google dit bestraffen en zakt je ranking pijlsnel naar beneden. Dit heeft vervolgens een negatieve invloed op je online-positie.

Het is dus belangrijk om je ankerteksten zorgvuldig uit te zoeken. Een uitgebreid zoekwoordenonderzoek is een belangrijke sleutel. Zo kom je erachter welke keywords relevant zijn om in je tekst te verwerken en te voorzien van een link.

Wie kan ankerteksten voor mij maken?

Voor Google zijn ankerteksten van onschatbare waarde. Hiermee kan de zoekmachine bepalen waar je website over gaat. Daarbij bepaalt Google of je website relevant en betrouwbaar is. Hier is de uiteindelijke ranking op gebaseerd.

Je kunt ankerteksten zelf toevoegen en inzetten. Ben je niet zeker van je zaak? In het algemeen verschaft het internet je van voldoende informatie. Daarbij kun je een SEO-specialist inzetten. Deze professionals hebben verstand van SEO-strategieën en weten zodoende precies wat er nodig is om je website op de kaart te zetten. Hierbij worden ankerteksten gebruikt, maar ook de juiste keywords.

Nu is het wel handig om te weten, dat het inschakelen van specialist een investering vereist. Hier hangt een prijskaartje aan. De prijzen kunnen aanzienlijk hoog oplopen. Maar als je bereid bent om te investeren in de groei van je website, dan kun je dit serieus in overweging nemen.

Voorbeeld van ankerteksten

Waar let ik op?

We sluiten af door te bespreken waar je op moet letten als je ankerteksten gebruikt voor je website. Zoals je eerder kon lezen, is de juiste aanpak belangrijk. Hiermee kun je de vindbaarheid van je website vergroten. Dit is vervolgens positief voor je naamsbekendheid en, niet te vergeten, je omzet.

  • Voorkom over optimalisatie. Ankerteksten gebruiken is prima, maar probeer het niet te overdrijven. Over optimalisatie heeft negatieve gevolgen. Je website kan zomaar onderaan in de zoekmachine eindigen.
  • Zorg voor subtiliteit. Probeer de links kort en overzichtelijk te houden. Wanneer je hele zinnen selecteert, is het voor je lezers moeilijk om het overzicht te houden op de pagina’s. Bovendien kan het achterdocht opwekken.
  • Creëer zichtbaarheid. Geef de links een duidelijke kleur. Doe je dit niet, dan vallen ze niet op voor je lezers. Je kunt er ook voor kiezen om de woorden dikgedrukt te maken of te onderstrepen.

Conclusie – Bouw je eigen business op

Gaat deze tekst over voor anker liggen? Nee, al heeft de titel er iets van weg. In dit artikel besproken we de term ankerteksten. Dit zijn relevante links, die naar andere pagina’s of websites verwijzen. Hierbij is het van belang dat je de juiste woorden voorziet van een link. In de meeste gevallen zijn dit zoekwoorden.

Dit artikel stond in het teken van de betekenis van ankerteksten. Ook hebben we besproken waarom deze van belang zijn. Je kunt een SEO-specialist inschakelen, maar hier hangt een prijskaart je aan. Het is vooral belangrijk om over optimalisatie te voorkomen en om de links duidelijk zichtbaar te maken.

Heb je nog géén eigen business, maar heb je de wens om deze op te zetten? Meld je vandaag nog aan bij De Perfecte Business, zodat je direct aan de slag kunt. Diploma’s of opleidingen zijn niet noodzakelijk!

Share This
Verified by MonsterInsights