email marketing automatiserenGoogle Analytics gebruiken voor E-mail marketing

Google analytics gebruiken voor e-mail marketing? Voor marketeers en ondernemers is het tegenwoordig een gouden tijd. Er zijn namelijk vele vormen van online marketing beschikbaar, waarmee het mogelijk is om flink te gaan groeien. Middels online marketing is het mogelijk om meer orders te scoren, de naamsbekendheid te vergroten en zodoende meer omzet te draaien. Maar, welke vorm van online marketing ga je daarvoor gebruiken? Eén van de mogelijkheden is om je pijlen te richten op E-mail marketing.

Deze specifieke variant van online marketing brengt enkele zwaarwegende voordelen met zich mee. Eén van de belangrijkste voordelen is zonder meer dat je (veel) geld kunt besparen. E-mail marketing kost namelijk niet al te veel geld, terwijl je hier wel prima prestaties mee kunt behalen. Bovendien is het mogelijk om de mailings te personaliseren en zodoende jouw doelgroep op de juiste wijze aan te spreken.

In dit artikel belichten we graag een specifiek onderdeel van E-mail marketing; het meten. Bij het versturen van mailings is het namelijk belangrijk dat je gaat meten, de resultaten gaat analyseren en vervolgens de mailing verder gaat optimaliseren. Door continue alles te blijven meten, analyseren en optimaliseren kan je de e-mail marketing naar een nog hoger niveau tillen.

Wat is Google Analytics precies?

Google Analytics is een tool van Google waarmee je onder meer de bezoekersaantallen op jouw website kunt monitoren. Je kunt live zien hoeveel bezoekers op jouw website zitten en op welke locatie deze zich (ongeveer) bevinden. Daarnaast kan je ook meer informatie verkrijgen wat betreft het bouncepercentage, de tijd die bezoekers op de website doorbrengen en op welke pagina’s zij zoal zitten.

Een andere mogelijkheid van Google Analytics is om de resultaten van de e-mail campagnes te gaan monitoren. Als je serieus met e-mail marketing aan de slag gaat, verstuur je niet één of twee mails. Nee, je maakt een volledige campagne op met daarin meerdere mails. Deze mails sluiten op elkaar aan, moeten de ontvangers informeren óf overtuigen en kunnen dus tot meer orders gaan leiden.

In Google Analytics kan je dus een dergelijke e-mail campagne implementeren. Vervolgens kan je de resultaten gaan meten en monitoren.

 

Google analytics gebruiken voor e-mail marketing

 

Wat kan je in Google Analytics monitoren?

Het mooie aan deze tool is dat je van A tot Z alles kunt monitoren. Je begint met te kijken naar het percentage van ontvangers die de mail opent. En eindigt uiteindelijk met cijfers om de uiteindelijke conversie te kunnen bepalen. Al deze gegevens vormen waardevolle informatie om gaandeweg jouw mailing te optimaliseren.

Voordat je al deze gegevens kunt monitoren, moet je Google Analytics gaan koppelen aan je e-mail marketing software. Je hebt tegenwoordig de keus uit verschillende soorten software waarmee je gemakkelijk de mailtjes op kunt stellen en kunt versturen. Middels simpele UTM-tags is het mogelijk om de gegevens in Google Analytics te gaan laden.

Hoe werkt het exact?

Heb je de UTM-tags in Google Analytics ingeladen? Dan staan nu eigenlijk de e-mail marketing software en deze tool van Google met elkaar in contact. Dit betekent dat je in het online dashboard van Google Analytics allerlei informatie omtrent jouw mailing terug kunt vinden.

In het menu ‘kanalen’ en vervolgens ‘acquisitie’, kan je zien welk gedrag bezoekers hebben nadat ze op de link in jouw mail hebben geklikt. Hierdoor zie je onder andere de volgende gegevens al direct:

  • Het aantal bezoekers per kanaal
  • De gemiddelde bezoekduur
  • Het aantal bekeken pagina’s per bezoek
  • Het bouncepercentage

Al deze gegevens vormen al een belangrijke basis voor het optimaliseren van de mailing. Bij e-mail marketing draait uiteindelijk alles om conversie. Gelukkig kan je ook daar iets mee in Google Analytics. Je kunt namelijk binnen deze tool online doelen opstellen. Stel bijvoorbeeld een doel in voor het aantal bezoekers op jouw website. Een dergelijk doel kan je instellen via ‘beheerder’ -> ‘doelen’ -> ‘nieuw’. Het advies daarbij is om voor een doel-url te gaan. Je kunt dan precies per url zien hoeveel mensen op jouw website gekomen zijn. Daarin zie je dus direct staan wat het percentage organisch verkeer is en het percentage dat via jouw mailing op jouw website gekomen is. Met het oog op e-mail marketing wil je uiteraard dat het laatst genoemde percentage zo hoog mogelijk is.

Ons advies is om gewoon eens aan de slag te gaan met het koppelen van je e-mail marketing software aan Google Analytics. Vervolgens kan je aan de slag gaan met het stellen van doelen en gaandeweg het gehele systeem onder de knie krijgen. Dit is namelijk vaak een kwestie van oefenen, experimenteren, oefenen en nog eens experimenteren. Op den duur ga je deze connectie echter doorkrijgen, waarna je jouw e-mail marketing verder kunt optimaliseren.

Google analytics gebruiken voor E-mail marketing en de voordelen daarvan

Zoals eerder al gezegd; e-mail marketing brengt zwaarwegende voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen hebben we in onderstaand rijtje samengevat:

  • E-mail marketing is relatief voordelig. Het is in ieder geval flink goedkoper dan flyers, telemarketing of direct mail.
  • Je kunt snel schakelen. Het opstellen van een mail is namelijk binnen een paar minuten gedaan.
  • Je kunt de e-mails personaliseren. Als je veel informatie over klanten hebt, kan je de e-mails gericht naar bepaalde klanten sturen.
  • Je kunt alle resultaten goed meten en analyseren.
  • Je kunt volledig e-mail campagnes opstellen en koppelen aan Google Analytics.

Bovenstaande voordelen spreken voor zich, niet waar? Ons advies is dan ook simpel: ga direct met e-mail marketing aan de slag.

Master MarketeerWil je graag met e-mail marketing aan de slag gaan? Heb je alleen het idee dat je bepalende kennis tekort komt? In dat geval kunnen wij het online programma Master Marketeer van harte aanraden. Met dit online programma ben je in staat om jouw kennisniveau van marketing flink te verhogen. Na het volgen van dit online programma ben je dan ook in staat om e-mail marketing perfect in te zetten voor jouw onderneming. Dat geldt overigens niet alleen voor e-mail marketing, maar ook voor andere vormen van online marketing!

Share This
Verified by MonsterInsights