Hoe werkt een page builder in WordPress? Vroeger moest je je gehele website nog maken met HTML en CSS. Maar tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om je eigen website te maken.
Hoewel WordPress al vrij makkelijk te gebruiken is en voor het grootste gedeelte grafisch is, bieden een aantal thema’s en plugins je de mogelijkheid om je website te maken met een page builder. In dit blogbericht vertel ik je er meer over.
Wat is een page builder?
Een page builder is een tool waarmee jij je WordPress website kunt bouwen op basis van drag en drop. Dat betekent dat je gemakkelijk elementen op een pagina kunt slepen en ze zo op de juiste plek zetten.
Met behulp van een drag en drop systeem zie je direct hoe je website eruit komt te zien als je een element op de pagina plaatst. Daarnaast kun je ook direct in hetzelfde scherm de formaten aanpassen.
Sinds de komst van drag en drop page builders, is het vrijwel voor iedereen mogelijk om zelf een website te maken.
Hoe werkt een page builder?
Als je een page builder installeert kies je ervoor om je website visueel te maken. Alle dingen die je dan verandert aan je website kun je aan de voorkant van je website aanpassen. Zo zie je direct hoe bijvoorbeeld een wijziging van tekst of achtergrond een verschil maakt aan je website.
Als je met een thema werkt dat geen page builder heeft doe je alle werk aan de achterkant van je website. Je schrijft dan pagina’s in het Admin gedeelte en kunt bepaalde dingen in de customizer aanpassen.
Vooral voor beginners is een Drag en drop systeem heel erg handig omdat je vrijwel geen technische kennis nodig hebt om het te kunnen gebruiken.
Verschillende pagebuilders
Als je op het internet op zoek gaat naar een pagebuilder zie je direct dat je veel keuze hebt in verschillende page builders. De ene page builder is weer net iets anders dan de ander, maar uiteindelijk komt het allemaal op het zelfde neer.
Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen van een page builder zijn het aantal mogelijkheden die je hebt.
Sommige pagebuilders zijn heel uitgebreid, terwijl andere pagebuilders je maar weinig mogelijkheden geven.
Ook is er een groot verschil tussen gratis en betaalde page builders. De meeste gratis page builders hebben ook een betaalde versie waardoor bij de gratis versie sommige mogelijkheden geblokkeerd worden.
Gratis versie
Als je kiest voor een gratis versie van een page builder is het handig om te weten dat niet alle functies beschikbaar zijn. Om alle functies te unlocken moet je eerst de betaalde versie aanschaffen.
Daarom is het goed om eerst te kijken van welke functies jij gebruik kunt maken met de gratis versie voordat je het gaat aanschaffen.
Sommige page builders zoals Elementor, geven je nog wel aardig wat mogelijkheden in de gratis versie. Maar er zijn ook page builders die je vrijwel geen mogelijkheden geven.
Betaalde versie
Als je serieus aan de slag wilt gaan met een page builder heb je de mogelijkheid om een thema te kiezen waar al een page builder in is verwerkt. Enkele voorbeelden zijn Newspaper met de TagDiv page builder en DIVI met haar eigen pagebuilder.
Ook als je niet kiest voor een thema met standaard een page builder heb je ruime keuze uit verschillende pagebuilders met heel veel mogelijkheden zoals:
- Elementor PRO
- Beaver Builder
- Site Origin Page Builder
- Visual composer
Van deze 4 page builders gaat mijn voorkeur uit naar Elementor Pro omdat je hiermee de meeste mogelijkheden hebt en het in mijn ogen het meest gebruiksvriendelijk is. Daarnaast geeft Elementor je ook al heel veel mogelijkheden bij de gratis versie waardoor je het eerst gratis kunt uitproberen.
Als de pagebuilder je dan bevalt, kun je er uiteindelijk altijd nog voor kiezen om de pro versie aan te schaffen, zodat je alle functies kunt gebruiken.
Wat is de beste page builder voor WordPress?
Volgens meerdere testen die gedaan zijn door developers is de DIVI page builder het beste uit de tekst gekomen. Om DIVI te kunnen gebruiken heb je wel een Divi thema nodig. Divi is een premium thema met een eigen page builder.
Het voordeel daarvan is dat alle elementen perfect op elkaar zijn aangesloten. Bij andere page builder kan het in sommige gevallen voorkomen dat een page builder niet samengaat met een thema. Er ontstaan dan fouten op de website.
Daarom kun je het beste kiezen voor een thema dat een page builder heeft ingebouwd. Dan weet je zeker dat alles goed op elkaar aansluit.
Een thema met pagebuilder is in veel gevallen wel iets duurder dan alleen een pagebuilder plugin, maar het is de moeite en investering zeker waard.
WordPress cursus
Ondanks een pagebuilder is het in het begin vaak lastig om met WordPress aan de slag te gaan. Dat komt vooral door de vele mogelijkheden die je hebt met WordPress.
Als je nog nooit met WordPress hebt gewerkt, is het behoorlijk zoeken om bepaalde onderdelen te vinden. Ook kan het soms lastig zijn om dingen aan te passen.
Als jij een WordPress website wilt beginnen, raad ik je aan eens te kijken naar de WordPress cursus op deze website.
Je leert dan direct alles wat je moet weten om je website goed te installeren. Na het volgen van de cursus wordt het ook direct een stuk makkelijk om met een drag en drop builder aan de slag te gaan.
In de cursus leer je precies hoe jij een website installeert, de juiste instellingen toepast, je website vormgeeft en hoe je ervoor zorgt dat jouw website goed gevonden wordt in de zoekmachines.
Als jij serieus aan de slag wilt met een eigen website dan is het zeker verstandig om een WordPress cursus te volgen. Uiteindelijk scheelt het je veel uitzoek werk en kun je sneller aan de slag.
Benieuwd wat je allemaal leert in de WordPress cursus? Dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op de pagina van de cursus.