Ben je geïnteresseerd in online marketing en websites? Je komt ongetwijfeld de term META tags tegen. Een META tag is een klein tekstje dat vertelt waar een webpagina over gaat. Je ziet ‘m niet als je de pagina bekijkt, maar hij zit wel in de achtergrond.
Zoekmachines, zoals Google, kijken hiernaar om te weten wat er op je pagina staat. De ‘META tag description’ is één van die tags. Voor SEO (hoe goed je gevonden wordt op internet) is dit best belangrijk. We begrijpen dat je je misschien afvraagt waarom META tags zo belangrijk zijn. Goed nieuws: in dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over het gebruik van META tags.
OM te beginnen: Wat zijn META tags?
Richt je je pijlen op online marketing? Als je een website bouwt, is het allereerst verstandig om enigszins kennis op te doen. We weten zeker dat de term ‘META tags’ op je pad komt. Wat zijn het ook al weer?
META tags zijn plekjes in de code van je website, waar je info kwijt kunt voor zoekmachines zoals Google. Je kunt er een titel, zoekwoorden en andere nuttige dingen in zetten. Zie het maar als een korte introductie.
Dit is superbelangrijk voor SEO, want zo zorg je dat internetgebruikers jouw pagina makkelijker vinden en er sneller op klikken. Als je dit niet doet, gaat Google zelf iets verzinnen, maar deze teksten zijn minder goed dan wanneer je hier zelf aandacht aan besteed. Het invoeren van META tags is namelijk geen tijdrovend klusje.
De soorten META tags
Als je je gaat verdiepen in META tags en in het gebruik daarvan, dan kom je er al snel achter dat er verschillende soorten zijn. Deze kunnen ieder afzijdig op je website toegepast worden, wat je SEO-resultaten verbeterd.
Het is dus slim om je hierin te verdiepen. Er zijn een aantal soorten META tags die je tegen kunt komen, om vervolgens in te zetten.
- Keyword attribuut: Simpel gezegd, de sleutelwoorden die relevant zijn voor je site.
- Title tag: Dit is de titel die je direct bovenaan te zien is. Hoe aantrekkelijker deze is, hoe groter de kans is dat internetgebruikers je website bezoeken. Het is overigens ook belangrijk dat deze keywords bevat.
- Description attribuut: Een kort verhaaltje over wat er op je website te vinden is. Dit wordt vervolgens beloond door Google.
- Robots attribuut: Instructies voor die internet-robotjes over hoe ze je pagina moeten lezen.
Zoals je ziet, heeft iedere META tag een andere rol. Maak je geen zorgen, want oefening baart kunst. Maar let op: men kan ook té enthousiast zijn met het gebruik van keywords. Wanneer je je korte beschrijvingen vol gooit met zoekwoorden pakt dit negatief uit. Google ziet dit als ‘over-optimalisatie’ en het gevolg hiervan is dat je website onderaan de ranking eindigt.
Is het gebruik van META tags verplicht?
Logisch dat je dit denkt, maar het zit anders in elkaar. Het is niet verplicht om META tags te gebruiken voor je pagina. Maar als we het bekijken vanuit het oogpunt van SEO, is dit wel een belangrijk onderdeel. We raden je dus zeker aan om deze te gebruiken. Je weet immers welke soorten er zijn.
Hoe lang zijn META tags?
Moet je ellenlange zinnen besteden aan META tags? Misschien zakt de moed je al in de schoenen. Hoe zit dat eigenlijk met die lengte? Google heeft een tijdje met langere beschrijvingen gespeeld, tot wel 320 tekens. Iedereen dacht: “Langer is beter, dus snel aanpassen!”
Maar helaas, Google dacht er anders over en ging terug naar korter. Wil je safe zitten? Houd het tussen 120 en 160 tekens. Zorg wel dat je belangrijkste info en zoekwoord in die eerste 120 tekens staat, vooral omdat mobieltjes meestal alleen die laten zien.
Wie kan een goede META tag schrijven?
Oké, META tags bestaan dus uit een bepaald aantal tekens. Het is niet handig om meer tekens te gebruiken, want zo valt de helft van de beschrijving weg en weten internetgebruikers niet waar je website over gaat. Maar wie kan goede META tags schrijven?
Jij zelf natuurlijk! Online vind je veel tools die voor jouw meta-tags maken, supermakkelijk! Er zijn gratis tools, maar ook betaalde. Deze hebben net wat meer te bieden. Je typt daar je info in en voilà, je krijgt de code die je nodig hebt. Die kopieer je gewoon en plak je in het beginstuk van je websitepagina.
Maar zie je het écht niet zitten? Je kunt een ervaren marketingbureau contacten voor wat tips en wellicht wat hulp. Houd je er wel rekening mee dat hier een prijskaartje aan hangt?
Waar moet je nu op letten als je META tags gaat schrijven?
Ben je geen ervaren website-eigenaar? Het is onvermijdelijk dat je fouten gaat maken. Maar dat is helemaal oké. Je moet namelijk gaan ontdekken wat werkt en vooral wat er niet werkt. Natuurlijk helpen we je op weg en delen we een aantal punten waar je op moet letten als je gaat de slag gaat met META tags.
- Prop niet zomaar honderden woorden in je ‘beschrijving’ of ‘keywords’. Doe je dat verkeerd, zoals met te veel of niet-relevante woorden? Dan kan Google zeggen: “Deze pagina? Die slaan we mooi even over!”
- Gebruik niet dezelfde tekst voor je titel en beschrijving.
- Geef elke pagina een unieke beschrijving. Inspiratie zoeken mag, maar neem het niet klakkeloos over.
- En serieus, gebruik alleen woorden die écht over je pagina gaan. Google wordt er niet blij van als deze nergens op slaan.
Nogmaals: oefening baart kunst en met deze laatste tips kun je zelfstandig aan de slag gaan. We weten zeker dat het je gaat lukken!
Conclusie
Start je een eigen website? Er zijn verschillende onderdelen die belangrijk zijn. Bijvoorbeeld voor je SEO-positie. META tags zijn kleine beschrijvingen van onschatbare waarden. Je weet nu hoe je deze kunt toepassen.
Wil je je eigen business starten, maar heb je een opstapje nodig of ben je onzeker? Meld je dan aan voor De Perfecte Business!