Podcast starten; allerlei handige tips op een rij
Een kenmerk van de huidige maatschappij is dat we continue in beweging zijn. Dat is uiteraard te danken aan het internet’; dankzij het internet zijn de mogelijkheden eindeloos, waar ook verschillende technologische ontwikkelingen hun steentje aan bijdragen
In de afgelopen jaren zijn meerdere opvallende trends zichtbaar. Zo is er een duidelijke kentering zichtbaar van geschreven content naar gesproken content. Toegegeven; geschreven content blijft uiteindelijk het belangrijkste, maar meer en meer mensen geven tegenwoordig de voorkeur aan gesproken content.
Dat is onder meer zichtbaar in de wereld van boeken. Meer en meer mensen luisteren immers naar een gesproken boek in plaats van dat ze het boek zelf nog gaan lezen. Deze luisterboeken zijn bijzonder spannend om te volgen en geven eigenlijk een andere dimensie aan het lezen van een boek. Dit is overigens niet alleen terug te zien bij boeken, maar ook bij podcasts.
Podcasts zijn met name in de afgelopen jaren onwijs populair te worden. Het is niet voor niet dat je tegenwoordig ook via bijvoorbeeld Spotify podcasts kunt luisteren. Heb je daardoor zelf ook de ambitie om een podcast te starten? Wil je zelf bijvoorbeeld geld gaan verdienen door podcasts te maken? Dan is het allereerst goed om te weten dat dát zeker mogelijk is. Via het internet kan je op meerdere manieren geld verdienen en dat is dus ook zeker mogelijk via het uitbrengen van een podcasts.
Wel moet je rekening houden met de nodige voorbereidingen en de nodige concurrentie. Met de tips uit dit artikel weet je in ieder geval een vliegende start te maken, waardoor je (hopelijk) al veel succes met jouw podcasts kunt behalen.
Wat is een podcast precies?
Een podcast is eigenlijk een geluidsbestand waarin meestal meerdere mensen aan het woord zijn. Er wordt meestal een dialoog gevoerd, waarbij men écht tot in de diepte op een onderwerp in gaat. Wat dat betreft is een podcast zeker niet te vergelijken met radio, aangezien het op de radio met name over oppervlakkige onderwerpen gaat. Een DJ van Radio538 kan immers niet zijn/haar eigen mening vrijuit geven over beladen onderwerpen in de hedendaagse maatschappij. Via een podcast is dat echter wél mogelijk.
Eigenlijk bestaan de podcasts al vanaf 2004. In dat jaar startte Adam Curry eigenlijk als eerste met zijn eigen programma The Daily Source Code; dit deed hij in de vorm van een podcast. Hoogstwaarschijnlijk had hij niet kunnen bedenken dat tegenwoordig meer dan 5 miljoen Nederlanders naar podcasts luisteren.
Een kenmerkende eigenschap van een podcast is dat het audiofragment altijd over één specifiek onderwerp gaat. Zo bestaan er podcasts over sport, over televisieprogramma’s, over gezondheid, over tech of over misdaad. Al deze podcasts hebben bestaansrecht, aangezien er in de podcasts over één specifiek onderwerp gesproken wordt. Daarbij is het ook wenselijk dat in de podcasts vakkundige en professionele mensen aan het woord komen, aangezien je daarmee de kwaliteit van het gesprek alleen maar weet te verhogen.
Waarom luisteren mensen nou eigenlijk naar podcasts? Enerzijds doen ze dit omdat ze interesse in het specifieke onderwerp hebben. Zo bestaan er bijvoorbeeld voor ondernemers ook interessante podcasts over het ondernemen van een bedrijf. Door naar dergelijke podcasts te luisteren, kan je een hoop kennis opdoen. Bijkomend voordeel is dat je overal en altijd naar een podcast kunt luisteren; als je op de bus staat te wachten, als je een stukje gaat wandelen of als je lekker op de bank aan het luieren bent.
Wat heb je nodig om een podcast te starten?
Heb jij bovengemiddeld veel kennis over een specifiek onderwerp? Wil je die kennis graag delen met andere mensen? Dan is het wellicht een goed idee om een eigen podcast te starten. Als je zelf een podcast wilt starten, moet je sowieso over de volgende benodigdheden beschikken:
- Een laptop of een computer
- Een microfoon
- Een Soundcloud account, een Spotify account of een vergelijkbaar account
- Opname apparatuur
- Software om de audio te bewerken
Alleen aan bovengenoemde benodigdheden heb je echter niet genoeg. Als je écht serieus met een podcast aan de slag wilt gaan, moet je namelijk een goed idee hebben. Je moet bovendien de benodigde kennis over het betreffende onderwerp hebben óf je moet de juiste mensen uit kunnen nodigen. Alleen door een gesprek op een zéér hoog niveau te voeren, ben je in staat om jouw podcast populair te laten worden. Alles valt of staat dus met de mensen die in de uitzending aan het woord komen. Ben je zelf zeer vakkundig? Dan kan je uiteraard ook in je eentje plaatsnemen achter de microfoon en bepaalde onderwerpen gaan bespreken.
Een podcast starten, hoe gaan we beginnen?
Heb je de bovengenoemde benodigdheden in huis gehaald? Dan kan je beginnen met het opnemen van de podcast. Doe dit op een rustige omgeving en zorg voor een goede geluidskwaliteit. Nadat je de podcast opgenomen hebt, kan je de audio gaan bewerken. Dit is niet per sé verplicht, maar kan wel voor een verbetering van de kwaliteit van het geluid zorgen.
Vervolgens kan je de podcast gaan uploaden en gaan publiceren. Waar en hoe je dit exact gaat doen, is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Je kunt jouw podcast op Spotify publiceren, maar ook SoundCloud en iTunes zijn mogelijkheden. Je kunt hiermee in ieder geval alle kanten op.
Vervolgens is een ieder in staat om naar jouw podcast te luisteren. Als je vakkundig en creatief bent, is het mogelijk om jouw podcasts al snel populair te maken.
Jouw podcast populair maken
Als je jouw podcast populair wilt maken, kan je ook marketing in gaan zetten. In de cursus Master Marketeer vind je hier allerlei handige tips voor. Zo is één van de tips dat je ook andere social media kanalen in moet gaan zetten. Via bijvoorbeeld Instagram, YouTube en Facebook kan je immers prima jouw eigen podcast gaan promoten. Meer van dergelijke tips vind je dus in de online cursus Master Marketeer terug; absoluut een aanrader om die cursus te volgen!
Klik nu hier en ga verder naar master marketeer