Wat kost het maken van een website Heb je interesse om op korte termijn een website te laten maken? Of wil je dit wellicht zelf gaan proberen? Feit is dat je tegenwoordig vele kanten op kunt bij het (laten) maken van een website. Uiteraard speelt het prijskaartje daar ook een belangrijke rol bij.

Hoeveel geld wil en kan je besteden aan het (laten) maken van een website. In dit artikel zoomen wij nader in op de kosten die om de hoek komen kijken bij het maken van een website.

Bij het maken van een website heb je namelijk meerdere mogelijkheden. Je kunt er voor opteren om een gratis thema van WordPress te gebruiken, maar je kan ook ontzettend creatief aan de slag gaan. Onder aan de streep dien je daar wel een bepaald bedrag voor te betalen.

Overigens kijken we in dit artikel niet alleen naar het uiteindelijke bedrag. Nee, we kijken ook naar de totstandkoming van de bedragen. Op die manier ga je meer en beter begrijpen hoe deze wereld in elkaar zit.

 

Wat kost het maken van een website?

 

Als je een website wilt maken, is het verstandig om met WordPress aan de slag te gaan. WordPress is een gratis Content Management Systeem waarmee je een prachtige website kunt ontwerpen. Tevens is het een fluitje van een cent om teksten, afbeeldingen en overige content in de website te plaatsen. Zoals je hebt kunnen lezen, is het downloaden van WordPress volledig gratis. Dit is dan ook één van de redenen hoezo veel mensen kiezen voor WordPress. Het is een laagdrempelige en goedkope manier om een website te maken.

 

Betaald thema voor je website

 

Als je WordPress eenmaal geïnstalleerd hebt, kan je er voor kiezen om wél geld uit te gaan geven. We hebben het hierbij onder andere over een betaald thema. Een thema is in feite de lay-out van je website. Dergelijke thema’s worden door ongelooflijk veel designers wereldwijd ontworpen. Sommige thema’s zijn gratis te downloaden, terwijl je bij andere thema’s een bepaald bedrag moet betalen voor de licentie. Ook is het goed mogelijk dat je thema A gratis kunt downloaden, maar voor meer mogelijkheden is het dan wel noodzakelijk om dit thema aan te schaffen. Je koopt dan in feite een uitbreiding op het thema.

De prijzen voor een thema variëren. Deze prijzen worden namelijk door de designers zelf bepaald en hierdoor is er simpelweg sprake van een marktwerking. Overigens geven deze designers je vaak een korting indien je meerdere licenties tegelijkertijd aanschaft. Op die manier kan je weer wat geld besparen.

Maar, je betaalt niet alleen voor thema’s bij WordPress. Nee, je hebt ook de keus om betaalde plugins aan te schaffen. Je kunt een plugin in feite zien als een hulpmiddel waarmee je extra functionaliteiten aan je website toe kunt voegen. Dankzij deze functionaliteiten kan je bijvoorbeeld een extra dimensie aan je website geven en je bezoekers meer informatie geven. De hoeveelheid plugins die je tegenwoordig kunt kopen, zijn ongekend. Met andere woorden: je hebt de keus uit een gigantische hoeveelheid plugins, waarbij je voor sommige plugins dient te betalen.

 

Wat kost het maken van een website

 

Wat kost het maken van een website en welke online diensten kan je ook gebruiken

 

Op televisie en radio kom je ongetwijfeld wel eens reclames tegen van online diensten waarmee je jouw website kunt maken. Dit kan je in feite zien als variaties op WordPress, waarbij bedrijven dus hun eigen variant hebben gebouwd. Een bekend voorbeeld hiervan is de Sitebuilder van Strato. Dat is overigens ook een bedrijf met een behoorlijk marketingbudget, aangezien je ongetwijfeld wel eens een reclame van dit merk voorbij hebt zien komen.

Bij Strato kan je al een website maken voor € 5,00 en vervolgens maandelijkse kosten van € 1,00 voor de eerste 6 maanden en nadien € 5,00 per maand. Deze bedragen vallen dus alles mee, maar hierbij moet je wel rekening houden met bepaalde beperkingen. Zo kan je namelijk maar maximaal 5 pagina’s maken op je website. Voor de meeste websites is dat te weinig.

Strato is overigens maar een voorbeeld van de vele online diensten. Mocht je interesse in een dergelijke partij hebben, kan je hiervoor het beste online op zoek gaan. Als je zelf een uitdaging wilt hebben, is het in onze ogen verstandiger om zélf met WordPress aan de gang te gaan!

 

Wat kost het maken van een website en wat zijn de bijkomende kosten

 

Bij het maken van een website dien je hoe dan ook rekening te houden met bijkomende kosten. In het geval van WordPress hebben we al twee gevallen van mogelijke bijkomende kosten benoemd: het thema en de plugins. De hoogte van de bedragen hiervan kan je echter zelf bepalen, aangezien je zelf kan beoordelen of je hier überhaupt geld aan uit wilt geven.

Maar, daarnaast dien je ook geld uit te geven voor je hosting en voor je domeinnaam. De hosting is nodig om je website draaiende te houden en je domeinnaam heb je simpelweg ook nodig. Deze kosten zijn dus onoverkomelijk. Gelukkig zijn op dit gebied ook vele aanbieders actief die hun diensten voor relatief lage bedragen aanbieden. Het is echter wel belangrijk om hier rekening mee te houden en eventueel de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

 

Indirecte kosten voor het maken van een website

 

Daarnaast heb je ook nog met vele indirecte kosten te maken. Het maken van een website kost namelijk behoorlijk veel tijd. Je moet je bedenken dat je deze tijd ook aan je bedrijfsvoering had kunnen besteden. Stel dat je werkt met een uurtarief van € 40,00 en je besteedt 20 uur aan het maken van je website. In dat geval heb je dus zo’n € 800,00 aan je website besteedt. Het is uiteraard ook mogelijk om dit in je vrije tijd te doen. Iets wat wij overigens ook aan raden, omdat het maken van een website bijzonder leuk is. Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens uitdagend. Bovendien heb je na afloop een behoorlijk voldaan gevoel.

 

Slotwoord

 

Om dit artikel af te ronden, willen we je graag nog het volgende meegeven. Het maken van een website is tegenwoordig niet meer al te lastig met dank aan WordPress. Op het internet kan je bovendien een hoop tutorials en informatieve websites vinden waarmee het maken van een WordPress website nog makkelijker wordt. Houd daarbij wel altijd de kosten in het oog en bedenk vooral vooraf goed hoe je website er uit moet komen te zien. Ook is het van belang om vooraf over de functionaliteiten na te denken, zodat je op een efficiënte manier je website kunt maken. We wensen je veel succes!

 

Share This
Verified by MonsterInsights