wordpress of joomla Wat is beter; WordPress of Joomla? De afgelopen jaren zijn er ongelooflijk veel nieuwe websites gemaakt. Enerzijds komt dit puur doordat er online veel geld te verdienen is. Anderzijds hebben ook de technologische ontwikkelingen hier een belangrijke rol in gespeeld. Door systemen zoals WordPress en Joomla is het een fluitje van een cent om een website te maken. Sterker nog; in vele gevallen heb je niet eens enige technische kennis nodig om een website te maken.

 

Wat is beter: WordPress of Joomla?

 

Een zeer groot gedeelte van de nieuwe websites wordt met behulp van WordPress gemaakt. Dit is een Content Management Systeem waarmee het een fluitje van een cent is om een website te maken. Hier heb je geen technische kennis voor nodig; mede daarom is het zo ongekend populair geworden. Aan de andere kant van de medaille bevindt Joomla zich nog. Ook dit is een Content Management Systeem, waarbij de backend sinds enige tijd flink verbeterd is.

Als we naar beide systemen kijken, zien we dat beide systemen op elkaar lijken. Toch zijn er ook enkele belangrijke verschillen te vinden tussen deze twee varianten. Ben jij benieuwd naar welk CMS systeem voor jou het beste is? In dit artikel hebben wij de twee systemen aan een hevige keuring ondervonden. Op basis van de informatie uit dit artikel kan je bepalen welk CMS Systeem het beste aansluit op jouw wensen en behoeften.

 

WordPress

 

We hebben het reeds aangegeven in de inleiding van dit artikel: WordPress wordt ongelooflijk vaak gebruikt tegenwoordig. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat WordPress bijzonder makkelijk te bedienen is. De gehele interface spreekt voor zich en middels plugins kan je makkelijk extra functionaliteiten aan een website toegevoegd worden.

Een ander belangrijk voordeel van WordPress is dat het een Open Source systeem is. Dit betekent dat er continue updates aan het systeem door worden gevoerd. Deze updates worden uitgevoerd door een hechte en uitgebreide community. Door de jaren heen heeft WordPress namelijk vele aanhangers gekregen. Doordat het een open source systeem is, kan iedereen zijn steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van WordPress. Dat is dan ook iets wat je dagelijks ziet gebeuren. Nieuwe en handige plugins worden toegevoegd aan WordPress en daarmee kan je jouw website nog meer verbeteren.

Overigens is WordPress niet in alle situaties even geschikt. Met name voor websites waarbij meerdere rollen aangemaakt moeten worden, kan het een probleem worden. Dit is bijvoorbeeld het geval op websites waarbij zowel klanten en leveranciers in moeten kunnen loggen. Doordat de rollen niet perfect in te stellen zijn, kunnen hier enige problemen door ontstaan.

Maar, WordPress is in de basis ook een blogsysteem. Sterker nog; WordPress is ooit ontwikkeld als een systeem waarmee mensen een persoonlijk dagboek bij konden houden. Door de jaren heen hebben steeds meer bedrijven een eigen touch aan WordPress weten te geven. Hierdoor wordt WordPress tegenwoordig door zowel particulieren, hobbyisten, bedrijven en magazines gebruikt.

 

Wordpress of joomla 1

 

Joomla

 

Joomla is, net zoals WordPress, een CMS systeem. Maar, Joomla is al een stuk ouder dan WordPress. Joomla bestaat namelijk al vanaf 2000. Toen heette Joomla nog Mambo. In de beginjaren van dit CMS systeem kwamen er vele klachten binnen over de onduidelijke interface. Het was lastig om wijzigingen aan de website door te voeren, aangezien het dashboard niet overzichtelijk was. Door de jaren heen heeft Joomla hier verbeteringen voor doorgevoerd. Het dashboard lijkt nu in feite een beetje op het dashboard van WordPress. Aan de linkerkant heb je de verschillende menu-items, waarmee je de gewenste veranderingen door kunt voeren.

We zien echter wel een duidelijke afname van het marktaandeel van Joomla. Dit komt met name door het feit dat het geen onderscheidend vermogen heeft ten opzichte van WordPress. Ook hebben vele Joomla websites problemen ondervonden door updates die plaats hebben gevonden. De updates bij WordPress gaan vrij soepel, terwijl dat bij Joomla een blijvend probleem lijkt.

 

De uitslag

 

De titel van dit artikel luidt: “Wat is beter; WordPress of Joomla?”. Als we zeer kritisch naar deze vraag kijken, kunnen we in feite maar één antwoord geven: WordPress is beter. Het is niet voor niets dat ongelooflijk veel mensen en bedrijven tegenwoordig besluiten om van WordPress gebruik te maken.

Als we WordPress en Joomla naast elkaar houden, zien we dat WordPress op nagenoeg alle vlakken beter scoort. De interface is overzichtelijker, de bediening is gemakkelijker en de updates werken beter. Sommige Joomla websites hebben volledig plat gelegen doordat een update onjuist was. Dat is, anno 2019, compleet onacceptabel.

Als we naar de gebruiksvriendelijkheid kijken, springt WordPress ook met kop en schouders boven Joomla uit. Dat is onder meer te danken aan de soepele bediening. Het toevoegen of aanpassen van content gaat ongelooflijk makkelijk bij WordPress. Je hebt eigenlijk het gevoel dat je in Word aan het typen bent. Alles is overzichtelijk, de opties zijn makkelijk te vinden en het spreekt allemaal voor zich. Bovendien heeft de komst van de nieuwe Gutenberg editor dit nog verder versterkt. Het is nu bijvoorbeeld nog makkelijker om een afbeelding in een artikel te plaatsen. Het bepalen van de grootte van de afbeeldingen en de uitlijning is behoorlijk simpel te noemen.

 

wordpress of joomla 3

 

Wat is beter wordpress of joomla en wat is uiteindelijk de winnaar geworden?

 

Onder aan de streep kunnen we dan ook niks anders dan WordPress als winnaar uit te roepen. WordPress is verreweg het makkelijkste en meest gebruikte CMS Systeem. Doordat het een Open Source Systeem is, vinden bovendien de juiste updates plaats. Jij kan hier zelf een steentje aan bijdragen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is een goed idee te hebben en lid te worden van de WordPress community.

Sta je nou op het punt om zelf een website op te richten? Heb je bijvoorbeeld een bepaalde hobby waar je een website over wilt maken? Of wil je bedrijfsmatig een website oprichten? In dat geval hebben wij één advies voor je: maak het jezelf makkelijk en kies voor WordPress. WordPress heeft, zeker ten opzichte van Joomla, ontzettend veel voordelen. Profiteer van deze voordelen en maak in één handomdraai een prachtige en overzichtelijke website. Veel succes!

 

Share This